RESULTATEN

In het project Taal in Zicht volgen we 600 kinderen voor 20 jaar lang. In die tijd verzamelen we heel veel informatie!

De onderzoeksresultaten houden we niet voor onszelf. We delen onze bevindingen met andere onderzoekers en professionals uit de praktijk. Dat doen we via posters en presentaties op congressen. Zo vergroten we de kennis rondom TOS. Deze kennis wordt ook meegenomen naar de praktijk.

Hieronder staat op een rijtje wat wij hebben gepresenteerd over Taal in Zicht. Sommige informatie is in het Engels. We delen namelijk niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland, onze bevindingen delen!


2023

Factsheet – Resultaten groep 1/2

Om de bevindingen van Taal in Zicht met veel mensen te delen maken wij factsheets. Op een factsheet delen we resultaten op een inzichtelijke manier. Hieronder vind je de factsheet met onderzoeksresultaten van het eerste meetmoment.

 

 

Poster – Congres ICPLA

Een Engelstalige poster op het congres ICPLA. Een congres over de taalwetenschappen We presenteerden over het welzijn van kinderen met TOS en de rol die verstaanbaarheid daarin speelt.

2023 ICPLA Welzijn en verstaanbaarheid

Presentatie – Congres IALP

Een Engelstalige presentatie op het congres IALP. Een congres over de taal en communicatie. We presenteerden over de rol van communicatieve participatie in de relatie tussen taal en het welzijn van kinderen met TOS.

2023 IALP Communicatieve participatie en welzijn

Presentaties – Partners in Verstaan

Op het twee-daagse congres Partners in Verstaan presenteerden we niet 1 maar wel 2 keer. In de eerste presentatie vertelden we over de voorspellers voor het welzijn van kinderen met (een vermoeden van) TOS. We bespraken de belangrijke rol van communicatieve participatie naast de taalontwikkeling als voorspeller voor sociaal-emotionele vaardigheden en kwaliteit van leven.

In de tweede presentatie doken we dieper in de resultaten en bekeken we de groep meertalige kinderen die meedoen aan Taal in Zicht. Verschillen de meertalige kinderen van de eentalige kinderen? In hun welzijn verschilden zij in ieder geval niet!

2023 PiV TiZ Verschillen in welzijn

2023 PiV Meertalige kinderen in zicht


2022

Factsheet – Over het project

Om de bevindingen van Taal in Zicht met veel mensen te delen maken wij factsheets. Op een factsheet delen we resultaten op een inzichtelijke manier. Hieronder vind je de eerste factsheet die meer vertelt over het onderzoek.

Factsheets die later volgen vind je hier op de website terug.

 

Presentatie – Deelkracht kennisfestival

Project Taal in Zicht is onderdeel van Deelkracht; een samenwerking tussen onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen op het gebied van zintuigelijke beperkingen. Op deze website lees je meer over Deelkracht: https://www.deelkracht.nl. En hier specifiek over Deelkracht rondom TOS: https://www.deelkracht.nl/doelgroepen/tos/

Op het Deelkracht kennisfestival presenteerden wij resultaten over de relatie tussen taal en het type basisschool waar kinderen naartoe gaan. Ook presenteerden we over de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met (een vermoeden van/een geschiedenis met) TOS. Bekijk hieronder de presentatie.

Deelkracht-kennisfestival_2022_presentatie

 

Animatie – de eerste resultaten van Taal in Zicht en we gaan verder

 


 

2021

Presentatie – Congres Partners in Verstaan

Een presentatie op het Nederlandse congres Partners in Verstaan. We presenteerde allerlei resultaten van de afgelopen jaar en bespraken deze met professionals uit zorg en onderwijs.

PiV_2021_presentatie

 

Interview VipLive met onze onderzoeker Angela

Deelnemers ontvangen vragenlijsten als onderdeel van Taal in Zicht. Deze vragenlijst verzenden wij vanuit VipLive. Ook bouwen wij hier de vragenlijsten in, houden we hier bij welke vragenlijsten zijn ingevuld en halen we hier onze data uit. Onderzoeker Angela werd geïnterviewd door VipLive over onze ervaringen. Zie hieronder het artikel.

VipLive interviewt onderzoeker Angela

 

Presentatie – Congres Als Taal Geen Feestje Is

Een presentatie op het Nederlandse congres Als Taal Geen Feestje Is. We presenteerden allerlei resultaten van de afgelopen jaren.

ATGFI_2021_presentatie

 

Presentatie – Congres IDLDRC

Een Engelstalige presentatie op het congres IDLDRC. Een internationaal congres over TOS. We presenteerden de relaties tussen taalontwikkeling, communicatieve participatie en sociaal-emotioneel functioneren over tijd. En welke factoren voorspellend zijn voor de communicatieve participatie.

 

Poster met voice-over – Congres IASCL

Een Engelstalige poster op het congres IASCL. Een congres over de taalontwikkeling van kinderen. We presenteerden de relaties tussen taal, schoolplaatsing, sociaal-emotionele ontwikkeling en de kwaliteit van leven van kinderen met (een verleden met) TOS.

 

Poster – Congres SRCLD

Een Engelstalige poster op het congres SRCLD. Een congres over taalstoornissen bij kinderen. We presenteerden de relaties tussen taal, verstaanbaarheid en communicatieve participatie van kinderen met (een verleden met) TOS.

SRCLD_2021_poster


2020

Webinar voor ouders

Deze Nederlandstalige webinar hebben we ontwikkeld speciaal voor ouders. We vertellen over de meetmomenten van het onderzoek. We vertellen ook wat we weten op basis van de eerste resultaten van het onderzoek. Deze resultaten gaan over kinderen tussen 4 en 5 jaar oud.

 

Presentatie – Congres TaalStaal

Een Nederlandstalige presentatie op het congres TaalStaal. Een congres over kinderen en jongeren met TOS.

TaalStaal_2020_presentatie

 

Artikel – kennisplatform Van Horen Zeggen

Het eerste artikel over de eerste resultaten van Taal in Zicht; ‘Meerjarig onderzoek naar kinderen met TOS: De stap van peuter naar kleuter’. Het artikel werd gepubliceerd in Van Horen Zeggen. Een kennisplatform over TOS en doof- en slechthorendheid.

VHZ_2020_artikel


2019

Presentatie – Congres Siméa

Een Nederlandstalige presentatie op het congres Siméa. Een congres  over de auditieve en communicatieve ontwikkeling.

Siméa_2019_presentatie